اوتیسم چیست؟

مراقبت از نوزاد و کودک

اوتیسم چیست؟

اوتیسم چست؟ اوتیسم ناتوانی پیشروی کننده است که برای تمام عمر ادامه دارد و بر شناخت کودکان از محیط و نحوه ارتباط با دیگران تاثیر می‌گذارد. فرد مبتلا به اوتیسم در تمام عمر این اختلال را خواهد داشت. اوتیسم بیماری نیست و نمی‌تواند درمان شود. اغلب کودکان اوتیسمی دچار خیال ‌پردازی و توهم هستند و این ویژگی اساسی هویت آن‌هاست. اوتیسم اختلال طیفی است. به عبارت دیگر، علائم و ویژگی‌های آن می‌توانند در طیف گسترده‌ای از ترکیبات یعنی از خفیف تا شدید نمایان شوند. همه کودکان مبتلا به اوتیسم مشکلات خاصی را متحمل می‌شوند اما اوتیسم آن‌ها را به روش‌های مختلف تحت تاثیر قرار می‌دهد. برخی افراد مبتلا به اوتیسم دارای مشکل یادگیری،مسائل مربوط به‌ سلامت روانی یا سایر اختلالات هستند و این به این معنی است که بچه‌ها نیاز به حمایت‌های مختلف دارند.

علائم اوتیسم چیست؟ علائم تقریبا همیشه قبل از اینکه کودک ۳ ساله شود شروع می‌شوند. معمولا والدین ابتدا متوجه می‌شوند که کودک نوپا هنوز صحبت نکرده است و مانند دیگر کودکان در سن مشابه عمل نمی‌کند.

علائم اوتیسم عبارتند از:

تأخیر در صحبت کردن یا عدم صحبت. به نظر می‌رسد کودک ناشنوا باشد حتی اگر آزمون شنوایی طبیعی است.

رفتارها،علایق و بازی‌های تکراری و بیش‌ازحد. مثال‌ها شامل تکان دادن مکرر بدن، دل‌بستگی غیرمعمول به اشیاء و ناراحت شدن شدید در هنگام تغییر رویه‌ها است.

بسیاری از کودکان مبتلا به اوتیسم دارای هوش زیر حد نرمال هستند.

نوجوانان مبتلا به اوتیسم اغلب افسرده هستند و اضطراب زیادی دارند، به‌ویژه اگر آن‌ها دارای هوش متوسط یا بالاتر از حد متوسط باشند.

بعضی از کودکان در سال‌های نوجوانی اختلال تشنج مانند صرع را تجربه می‌کنند.

عوامل تاثیر گذار در اوتیسم شدن کودکان بالابودن سن والدین

زایمان زودرس

داشتن فردی اوتیسمی در خانواده

داشتن شرایط ژنتیکی خاص

پایین بودن وزن نوزاد

قرار گرفتن در معرض سموم و هوای آلوده در دوران بارداری

سابقه عفونت های ویروسی هنگام بارداری

مصرف دخانیات در طول دوره بارداری

آیا اوتیسم قابل پیشگیری است؟ پزشکان نمی دانند چه عواملی باعث ایجاد اوتیسم می شوند ، اما آنها معتقدند که ژن ها بیشترین سهم را در این مسئله دارند و می توانند باعث شوند یک کودک با اوتیسم متولد شود، اما پزشکان در طول بارداری شما نمی توانند بفهمند که آیا کودک شما اوتیسم دارد یا خیر.

درمان اوتیسم در کودکان در حال حاضر بهترین روش های درمان اوتیسم شامل کاردرمانی، گفتار درمانی روانشناسی، بازی درمانی، درمان روانشناختی هایی مثل ABA ، رژیم درمانی، دارو درمانی و موسیقی درمانی می باشد که می تواند بسیاری از علامت های این اختلال را کاهش دهد، اما تمامی این روش ها نسبی می باشند و منجر به درمان قطعی نخواهند شد.

آیا اوتیسم همان بیش فعالی است؟ برخی از علائم در هر دو اختلال، مشترک هستند. به طور مثال نقص توجه و حواس پرتی در هر دو مورد وجود دارد. در هر دو اختلال، پرخاشگری دیده می‎شود. اوتیسم قبل از سه سالگی بروز پیدا می‎‌کند اما علائم بیش فعالی بین ۵ تا ۱۷ سالگی مشاهده می‎‌شوند. اوتیسم اختلالی است که فرد به صورت مادام العمر (پایان عمر) به آن مبتلا است. در مقابل اختلال بیش فعالی به مرور زمان (رسیدن به بزرگسالی) خفیف می‎شود یا از بین می‎رود. افراد مبتلا به بیش فعالی، در توجه به عوامل مختلف دچار مشکل هستند. افراد اوتیسمی نمی‎توانند روی موضوعی که علاقه ندارند تمرکز کنند. به طور کلی در رابطه با علائم و نشانه‎ها در زمینه‎های مختلف اجتماعی، یادگیری، توجه و… با یکدیگر تفاوت دارند. نشانه هایی که در اختلال بیش فعالی بروز پیدا می‎کنند ناشی از علائم بیولوژیکی هستند. به دلیل اینکه کودک نمی‎تواند آرام بنشیند، گوش کند یا توجه خود را متمرکز کند. در مقابل اختلال اوتیسم یک اختلال عصبی گسترده است که ارتباطات و مهارت‎های اجتماعی را با مشکل مواجه می‎کند. تفکر را مختل می‎کند، بنابراین این محدودیت باعث بروز رفتارهای تکراری در هر زمینه‎ای می‎شود.

سوالات متداول درباه اوتیسم در کودکان آیا بروز اوتیسم در کودکان پسر از کودکان دختر بیشتر است؟ طبق تحقیقات انجام گرفته احتمال اوتیسم شدن فرزند پسر حدود چهار برابر بیشتر از فرزند دختر است. بنابراین با توجه به جنسیت فرزند شما احتمال آن کاهش یا افزایش می یابد.

چهره کودکان دارای اوتیسم چگونه است؟

‍چهره کودکان دارای اوتیسم در نگاهی سطحی از چهره دیگر کودکان متفاوت نیست و اصولا نمی توان بدون دید تخصصی و تجهیزات تخصصی تفاوت های چهره این کودکان را مشخص نمود.اما پژوهش های معدودی نشان دهنده تفاوت های چهره این کودکان با دیگر کودکان است.

آیا رابطه ای بین واکسن ها و ابتلا به اوتیسم وجود دارد؟ طبق پژوهش ها دلیلی برای اثبات اینکه واکسن ها باعث اوتیسم می شوند مشاهده نگردیده است. برای ارتباط بین ابتلا به اوتیسم و واکسن ها مطالعات بسیاری انجام شده است که وجود چنین ارتباطی تایید نشد.